Ембрионален и фетален развој на бебе

  • -
развој на бебе

Ембрионален и фетален развој на бебе

1 ден  – Во моментот кога сперматозоидот и јајце клетката ќе се соединат, започнува нов живот. Во моментот на зачнувањето, сите карактеристики на бебето,  вклучувајќи го полот, бојата на коста, бојата на очите се веќе  одредени.

развој на бебето

3 недела   Во овој период  започнува интензивен развој на органите и ткивата. Срцето почнува да чука на 21 ден. Во оваа недела може при ултразвучниот преглед  да се види на кој крај е главата на ембрионот.

развој на бебето

6 недела – Во развојот на коските се случуваат прилично интересни работи: се појавуваат лактовите, а коските стануваат се поцврсти поради таложење на калциумот. Почнуваат да се развиваат прстиња, уште малку и ќе можат да се пребројат! Под непцата почнуваат да се развиваат продолжетоци за млечните заби.

развој на бебето

8 недела – Плодот и понатаму расте со неверојатна брзина и плива во огромниот простор кој му е на располагање. Нервниот систем почнува да функционира, срцето е комплетно оформено и чука со 160 отчукувања во минута. Се обликуваат и надворешните полови органи, а конечно се оформени и ушите и горната усна.

развој на бебе

10 недела – Оформени се сите органи на плодот кои нормално, и понатаму ќе растат и ќе се развиваат се до породувањето. Во оваа фаза жолчката веќе почнува да излачува, а бубрезите почнуваат да произведуваат урина. Плодот е способен за поместување, рефлексни движења, а покрај тоа почнува да функционира и перисталтика (активно движење на цревата кои ја варат храната за да може да патува од почеток до крај). Сето тоа е подготовка на плодот за живот надвор од матката. На плодот веќе му растат нокти, а сега почнува да му расте и коса.

развој на бебе

13 недела – Нашиот мал плод сега веќе може весело да го цица палецот. Тоа хоби може да трае дури до породувањето. Телото на плодот е покриено со многу тенок слој на кожа и под неа можат да се видат сите жили. Телото е прекриено со мали, тенки влакненца. Плодот има веќе 70 грама, а долг е околу 10 см. Во овој период гинеколозите веќе можат да го видат полот на детето.

развој на бебе

16 недела – Плодот е се поактивен. Веќе прави различни гримаси, што може да се види на тродимензионалниот ултразвучен преглед. Се криви со јазикот, голта од плодовата вода, со устата ја допира постелката. Коските и понатаму зацврснуваат, на прстите се развива мекиот дел околу коските, а истовремено се развиваат и отисоците на прстите.

развој на бебе

5 месец Мајката може да ги почувствува движењата на бебето. Тоа може да потскокне како реакција на посилен звук. Мозокот е во фаза на брзо растење. Плодот почнува да го користи својот имунолошки систем со кој може да се заштити од инфекции.

развој на бебе

6 месец – Потните и лојните жлезди на бебето функционираат. Нежната и осетлива кожа на бебето е заштитена од плодовата вода со специјална масна обивка наречена “верникс“. Очите му се отворени и со интезивна нега тоа може да преживее ако се роди сега.

развој на бебе

7 месец- Бебето ги користи сетилата за допир, вид, вкус и слух. Тоа може да го препознае твојот глас, да ика и да плаче. Постојат многу добри изгледи за опстанок, ако се роди сега.

развој на бебе

8 месец – Фетусот веќе некое време го вежба дишењето на тој начин што вдишува плодова вода. Плодовата вода се обновува на секои 3 часа.

Под кожата се таложи масно ткиво кое ќе помогне во регулирање на телесната температура и ќе послужи како извор на енергија.

абортус - техники

9 месец – Сега мајката ќе чувствува помалку движења.Бебето е пораснато и има само малку простор за движење наоколу во матката. Сите телесни системи работат или се подготвени за работа. Телото го има изградено својот одбранбен систем против болести.Бебето е подготвено да се роди.

развој на бебе


За Нас

Центар за советување и помош на жени „Лидија – СРЦЕ ШТО ЧУКА“ Штип

Сите услуги кои ги нуди Центарот се бесплатни и дискрецијата е загарантирана. Нема објавување никакви податоци според Законот за заштита на личните податоци.