Што после абортусот?

  • -
абортус

Што после абортусот?

Некои жени и нивните партнери можат да  доживеат чувство на олеснување непосредно после абортусот, но многу од нив подоцна се соочуваат  со чувства кои воопшто не ги очекувале. Чувства за кои ќе им биде многу тешко да разговараат. Длабока тага, депресија,чувство на вина или гнев, празнина…Сето ова може да доведе до длабоко поттиснување на емоциите и да се манифестира во несоници, ноќни мори, сколоност кон зависности или пороци, склоност кон суицидни мисли.

Првиот чекор кон излегување од оваа состојба е да им дозволите на емоциите кои ги поттиснувавте  доволно долго да испливаат. Признајте ја загубата, дозволете си на себе си да жалите за неа. Идентификувајте го гневот и ослободете се од него. Се дури отворено не ја признаеш болката и гневот поради твојот абортус, нема да можеш да се ослободиш од нив.


За Нас

Центар за советување и помош на жени „Лидија – СРЦЕ ШТО ЧУКА“ Штип

Сите услуги кои ги нуди Центарот се бесплатни и дискрецијата е загарантирана. Нема објавување никакви податоци според Законот за заштита на личните податоци.