Вашето здравје во бременоста: Што треба да јадете?

  • -
бременост

Вашето здравје во бременоста: Што треба да јадете?

Ако се храните здраво додека сте бремена, си помагате себе си и му помагате на вашето бебе правило да се развива и расте и тоа ќе ве одржува во добра кондиција.

Препорачливо е да јадете разновидна храна секој ден за да можете да ги добиете хранливите состојки кои ви се потребни вам и на вашето бебе.

– Јадете многу овошје и зеленчук, затоа што тие ви помагаат во обезбедувањето на витамини и минерали. Исто така во нив се наоѓа и железото што ве штити од анемија за време на бременоста.

– Јадете скробна храна како: леб, компири, ориз и житарици.

– Месото, рибата, јајцата, гравот и леќата се добри извори на хранливи состојки. Јадете по малку секој ден.

– Млечните продукти како млеко, сирење и јогурт се важни во исхраната, бидејќи содржат калциум и други хранливи состојки.

– Настојувајте да го избегнете шеќерот и храната што содржи шеќер.

– Намалете ги мрснотиите и мрсната храна.

бременост

Следете ги советите за добра исхрана и бидете здрави и вие и вашето бебе 🙂

 

 


За Нас

Центар за советување и помош на жени „Лидија – СРЦЕ ШТО ЧУКА“ Штип

Сите услуги кои ги нуди Центарот се бесплатни и дискрецијата е загарантирана. Нема објавување никакви податоци според Законот за заштита на личните податоци.