НАШИТЕ УСЛУГИ

Советување при непланирана бременост

Дали се соочувате со непланирана бременост? Нашиот тим на советници во „Лидија“ Ви нуди бесплатно советување, помош и поддршка. Како организација го вреднуваме физичкото и психичкото здравје на жената и токму затоа сметаме дека секоја жена заслужува и има право да биде советувана и добро информирана за сите можни опции, пред донесувањето на било каква одлука поврзана со нејзината бременост. Доколку сакате да добиете советување, закажете термин преку еден од нашите броеви за контакт.

Советување при репродуктивна загуба

Абортусот и спонтаниот абортус се видови на репродуктивна загуба. Тие многупати може да се рефлектираат негативно врз психичкото здравје и состојба на жената. Процесот на справување и прифаќање со истите започнува и трае различно кај секоја личност. Од голема помош во овој период може да биде советувањето со стручно лице или учеството во групи за поддршка. За таа цел, нашиот тим Ви ги нуди и двете опции: бесплатно советување и можност за учество во група за поддршка .

Практична помош

Како центар се обидуваме повремено да обезбедиме и материјална помош како практична помош и поддршка за семејствата кои одлучиле да продолжат со нивната бременост и покрај тешките околности во кои секојдневно се наоѓаат и живеат. Како организација, повремено организираме акции за собирање донации во вид на памперс, бебешка козметика, влажни марамици, шишенца, бебешка облека, облека за повозрасните деца во семејството, колички, траспортери, креветчиња и сè она што му е потребно во тој момент на едно новороденче и на неговото семејство.

Активности

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

абортус

Што претставува медикаментозниот абортус?

Медикаментозниот абортус претставува неинвазивен метод за прекин на бременоста со користење лекови и се извршува исклучиво во консултација со медицинско лице. Употребата на медикаментозниот абортус се практикува  во периодот на првиот триместар (до деветата гестациска недела). Иако овој тип на абортус се опишува како “лесен и брз“ начин да се абортира во приватноста на својот

Read More
советување

Колку психолошкото советување e важно за добросостојбата на жената?

Tags : 

Во текот на нашите седум години постоење како центар за советување и помош на жени , околу 600 жени имаа можност да ги искористат нашите услуги. Многу жени и семејства секојдневно ја препознаваат нашата грижа и посветеност во она што веќе подолго време го правиме преку нашите два центри во Штип и Скопје. Повикувајќи се

Read More
медиуми- абортус

Изминати настани, активности и гостувања во медиумите

Во текот на изминатиот месец март „Лидија“ реализираше повеќе активности, меѓу кои беа и гостувањата во неколку телевизиски емисии.

Read More
спонтан абортус

Репродуктивна загуба. Како да се справам?

Tags : 

Репродуктивната загуба преставува загуба на дете или неостварување на желбите и соништата на индивидуата за деца или семејство.

Read More
бременост

Цигари, алкохол и лекови за време на бременоста

Tags : 

Преку пушењето цигари и пиењето алкохол ти внесуваш штетни хемикалии во твоето тело. Ефектите од истите врз бебето во твојата утроба се големи.

Read More
кризно советување

Кризното советување и неговата важност

Tags : 

Што е кризно советување? Кризното советување се повикува на методите што се користат за краткотрајна и привремена психолошка помош.

Read More
бременост

Вашето здравје во бременоста: Што треба да јадете?

Tags : 

Ако се храните здраво додека сте бремена, си помагате себе си и му помагате на вашето бебе правило да се развива и расте и тоа ќе ве одржува во добра кондиција.

Read More
посвојување

Абортус или посвојување? Одлука за цел живот.

Tags : 

Ако си бремена, а не си во брак, се соочуваш со голема одлука која треба да ја донесеш, што засекогаш ќе го промени твојот живот.

Read More
акција парички за живот

Акција „Парички за ЖИВОТ“

Tags : 

Со задоволство Ви ја претставуваме нашата акција со бебешки шишенца, наречена „Парички за живот“. Кога донирате на Центарот „Лидија- Срце што чука“, дури и најмалите подароци можат да бидат од огромна помош за семејствата и нивните бебиња, кои се дел од нашата заедница.

Read More
абортус

Близначки

Tags : 

Во почетокот на 2015, бевме гости во една емисија на една од националните телевизии каде зборувавме повеќе за нас и нашата работа во „Лидија“.  ен ден по нашето гостување во емсијата добивме телефонски повик од еден  брачен пар. Тие ја гледале емисијата претходната вечер и побараа да се сретнат со нас со цел да поразговараме малку

Read More
родителство

Едукативно предавање: Родителството и стресот

Tags : 

Драги пријатели, Со големо задоволство Ве покануваме да присуствувате на нашето второ едукативно предавање во нашиот центар за советување, чија тема е секогаш вредна за разговор и дискусија.

Read More
советување

„Ако не сакаш, не мора да го сториш тоа. Бори се!“

Tags : 

Елена беше грижлива мајка на четири убави девојчиња. Отсекогаш сакала да има три деца, но животот ги изненади со близначки, па во моментот беа горди родители на четири деца. Никогаш ни не помислувала дека повторно ќе треба да купува тест за бременост. Нејзиниот сопруг и рекол дека е сигурен дека внимавал, но циклусот и доцнеше.

Read More
советување

Дали ќе можам? Дали ќе успеам?

Tags : 

Бојана беше млада мајка на две дечиња, а помалото од нив две имаше само 9 месеци. Таа сега беше повторно бремена. Бидејќи оваа бременост беше непланирана, Бојана беше многу исплашена и сметаше дека е пребрзо да има уште едно дете. Многу ја измачуваше и плашеше фактот дека сама ќе треба да се грижи за три деца,

Read More
нашите херои

Дали сме подготвени да станеме родители?

Tags : 

Тања беше млада девојка на возраст од 19 години која заедно со нејзиното момче бараше решение за прекин на бременоста. Тој беше решен да ја поддржи било која одлука што ќе ја донесе Тања. Нашиот советник имаше прилика да зборува со нив за сите можни опции, ризиците и можните последици од абортусот, за пренаталниот развој

Read More
бременост

Абортус или посвојување?

Tags : 

Еден пролетен ден, во нашата канцеларија дојде една млада девојка која беше бремена 16 недели. Таа дознала за нашата организација од нејзина блиска пријателка. Беше збунета и исплашена. Не беше сигурна што да направи. Според законот во тој момент, беше доцна за абортус, а истовремено не беше ниту во можност сама да се грижи за

Read More

Радост!

Како и секој друг ден и тој ден нашиот советник беше во болницата во Штип, кадешто нашата организација веќе подого време овозможуваше бесплатно советување при неланирана бременост. Во болницата дојде жена на возраст од 40 години. Таа веќе беше во брак и имаше 2 поголеми деца. Во моментот беше бремена со близнаци. Поради нејзината возраст,

Read More
сексуално преносливи инфекции

Сексуално преносливи инфекции

Tags : 

Што треба да се знае за сексуално преносливите инфекции? Сексуално преносливите инфекции (СПИ) се пренесуваат преку незаштитен вагинален, анален и орален секс.

Read More
спонтан абортус

Што после спонтан абортус?

Tags : 

После искуството на спонтан абортус жената може да се соочи со длабоко чувство на тага, празнина, чувство на вина, депресија.

Read More
спонтан абортус

Спонтан абортус: Причини и симптоми

Tags : 

Спонтаниот абортус е прекин на бременоста којшто настанува без никакви видливи причини однадвор. Може да настане во било кој период од бременоста.

Read More
абортус

Што после абортусот?

Tags : 

Некои жени и нивните партнери можат да доживеат чувство на олеснување непосредно после абортусот, но многу од нив подоцна се соочуваат со чувства кои воопшто не ги очекувале.

Read More
последици од абортус

Последици од абортусот

Tags : 

За жал, ниту еден искусен специјалист нема да даде 100% гаранција дека абортусот ќе помине без компликации и дека нема да останат последици.

Read More
абортус техники

Абортус: Техники

Tags : 

Под абортус се подразбира прекинување на бременоста пред плодот да биде способен за живот надвор од телото на мајката.

Read More
рана бременост

Симптоми на рана бременост

Tags : 

Во текот на бременоста телото на жената поминува низ многу промени.

Read More
абортус

Можев да бидам татко

Tags : 

Бев студент на 25 години и уживав во животот. Имав девојка со која што се забавував. Еден ден, таа ми рече дека е трудна, според тестот за бременост.

Read More
абортус

Моето искуство во “Лидија”

Tags : 

Имам 27 години. Како што велат луѓето, овие години биле време за мажачка и за малку истото и ќе се случеше, што во овој случај ќе беше погрешен чекор.

Read More
абортус

Компликации од абортусот

Tags : 

Дали абортусот има последици по здравјето? Што е вештачки прекин на бременоста – абортус?

Read More